Arma nucleară cu care rușii îl sperie pe Donald Trump

de: Nicoleta Apostol
06 02. 2018

Un nou raport al Statelor Unite ale Americii despre armele nucleare a scos la iveală teama, mai mult sau mai puțin justificată, unui posibil război nuclear.

Administrația Trump a scos la iveală un raport despre starea armamentului nuclear al Statelor Unite ale Americii. Evaluarea se referă, în principal, la rachetele nucleare din America. Însă, printre rânduri, este menționată o armă rusească, numită „Status-6”, Pe hârtie, cel puțin, Status-6 pare să fie un fel de dispozitiv la care ar apela în ultimă instanță.

Raportul se referă la arma nucleară rusă ca la o nouă torpilă autonomă, subcontinentală, cu încărcătură și motor nuclear. „Raza de distrugere totală sau aproape totală este cât dimensiune unei zone metropolitană”, spune Edward Geist, specialist la Rand Corp. Arma nucleară Status-6 este de mii de ori mai puternică decât bombele abandonate la sfârșitului celui de-Al Doilea Război Mondial. În plus, este mult mai puternică decât orice armă din arsenalul rusesc și american.

Status-6 și-a făcut apariția publică în 2015, în timpul unei vizite al Președintelui rus Vladimir Putin în Sochi. Televiziunea de stat a relatat întregul eveniment. „În camera amenajată, Vladimir Putin stă la masă, în timp ce se uită la ceva ce pare a fi un desen al unei noi arme nucleare numită Starea sistemului multifuncțional oceanic- 6”, se arăta la momentul respectiv.

Status-6 arată ca o torpilă gigantică de aproximativ o treime din lungimea unui submarin rusesc, care sunt destul de mari. Potrivit informațiilor, acesta este alimentat cu energie nucleară, adică se poate deplasa luni de zile și posibil chiar ani sub ocean.

Arma nucleară rusească ar fi lansată de un submarin. Ea ar fi trasă la o adâncime destul de mare, deci nu poate fi interceptată, și ar călători mii de kilometri. După atingerea țintei sale de-a lungul liniei de coastă a Statelor Unite, s-ar detona, și ar înghiți orice oraș care se află în apropiere.

„Singurele ținte posibile din SUA sunt marile orașe portuare”, spune Pavel Podvig, un expert în controlul armamentului. Detonarea ar provoca o cantitate mare de efecte radioactive. Experții cred că arma nucleară ar putea scălda întregul coridor de nord-est în funingine radioactivă.

Status-6 ar putea fi folosită ca soluția de ultimă instanță. Dacă Rusia ar fi atacată de SUA și nu s-ar putea răzbuna cu rachetele sale, Status-6 ar putea fi ultima șansă. Sau nu.

[readmore]

Potrivit unor cercetători, desenul ar putea arăta o torpilă mai mică, dar mărită pe hârtie. Cu alte cuvinte, se pare că rușii încearcă să atragă atenția lumii, dar mai ales a Americii, iar „scurgerea de informații” să fie una deliberată. Rusia se teme de atacurile antirachetă din SUA. Prin prezentarea unui plan pentru Status-6, Rusia avertizează Statele Unite că dacă va continua să construiască astfel de sisteme defensive, atunci va găsi o cale de atac, cu o rachetă care nu poate fi interceptată.

Chiar și așa, există dubii, de ambele tabere,și e bine să ai un plan B. Podvig este de acord că scurgerea lui Status-6 este, probabil, doar o lovitură de avertizare. Dar faptul că a apărut în cel mai nou raport al Pentagonului privind armele nucleare arată că unii planificatori de război iau în serios această idee.